Симеон Славчев пред Канал 3: В наредбата ще се предвидят облекчения за електромобили и хибриди

Нашите анализи предвиждат бум на електромобилите и хибридите в София и това е нашата цел в крайна сметка. Това заяви общинският съветник и съпредседател на Политическа група 5 инж. Симеон Славчев пред Канал 3.

Дори предвиждаме да бъдат направени промени в наредбата за паркирането и за придвиждаването на територията на Столична община и  да бъдат дадени облекчения за електрическите автомобили и хибридите, тоест те да паркират безплатно или хибридите на половин цена. Първоначално ще бъдат изградени в идеалния и по-широкия център на София, а на втори и трети етап това да стане на цялата територия на Столична община, коментира инж. Славчев, който е член на постоянната комисия по транспорт и туризъм в СОС.

Над 80 фирми у нас вече предлагат услуги и технологии в сферата на мобилността, разказват от браншовата организация. Десетки хиляди са хората, които използват електромобили или коли хибриди, съчетаващи придвижване на гориво и на ток. Така близо десетте зарядни станции в София се оказват малко, а идеята на общината да ги увеличи е навременна.

"Имаме много добри условия България да стане център за електрическата мобилност в региона. В София в момента има няколко стотици електрически автомобили. Най-вече това са така наречените плътни електромобили, електрическите тротинетки, сгъваеми електрически велосипеди и електрическите скутери. Все повече хора се насочват към тези превозни средства. Вече ще има норми и ние сме една от първите страни в Европа за паркоместа, които да са само за електромобили в новостроящи се сгради и обекти", коментират от бранша.

За да се зареждат електромобилите София ще осигури над 60 нови станции. Планът на общината предвижда новите зарядни станции в столицата да са основно в централната част на града. Според СОС мрежата ще е готова още догодина.

No Comments Yet.

Leave a comment