Симеон Славчев пред Дарик: Промените около „Александър Невски” могат да се случат бързо

Призовах гражданските организации да се включат в общата кауза за визията на площада около катедралния храм "Александър Невски". За съжаление доста от тях, включително и тези, които имат претенции да спасяват София, не се отзоваха, поне до момента.
Това заяви общинският съветник и съпредседател на Политическа група 5 в СОС инж. симеон Славчев пред Дарик радио.

"Силно се надявам, че противопоставянето в българското общество ще спре, защото само, ако бъдем единни имаме шанс да си решим собствените проблеми”, коментира той.

Близо 900 души са гласували, от тях 82% искат пространството около храм-паметник „Александър Невски” да бъде изцяло пешеходна зона съчетана с парково пространство или място за отдих. Тези данни изнесе пред Дарик общинският съветник за анкетата на сайта си.

Онлайн допитването се прави заради сигналите, че около църквата има незаконен автобусен паркинг и е наложително да се направят промени, за да може мястото да изглежда приветливо и функционално за гражданите и гостите на столицата.
По думите на Славчев, 3% от гласувалите искат да има паркинг или т.нар. Синя зона, а 1% искат да има автогара.

„Не случайно казах и бройката на гласувалите дотук, тъй като едно допитване с 1000 души участници е абсолютно представително. В анкетата гражданите могат да гласуват само по един път, така че самата анкета да бъде релевантна”, обясни инж. Славчев.

„На моят сайт и в моята онлайн приемна съм дал възможност всеки един от гражданите да даде и конкретни предложения. Вече има десетки идеи, включително мястото около църквата да се превърне в площад тип „Рим”, където да има кафенета, заведения, да стане едно средище, една социална зона, както му отива според мен на храм-паметника „Александър Невски”, коментира още Славчев.

Той припомни, че е внесъл питане до кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и чака на първото заседание на Общинския съвет тя да му отговори писмено и устно. „Много се надявам, че нейното виждане за пространството около „Александър Невски” ще съвпадне с мнението на гражданите”, заяви Славчев.

„След отговора на г-жа Фандъкова, аз като общински съветник, ще внеса съответните предложения и искания. Умишлено изчаквам нейното становище и след това ще предприема съответни стъпки и действия”, обеща той.

Относно бързината на промените около "Александър Невски" общинският ъсветник обясни, че паркоместата веднага могат да изчезнат. "Неслучайно подчертах, че автобусите спират срещу много ниска такса. Всички знаят, че в Синя зона, каквато е в момента там, всеки автомобил заплаща 2 лв. на час. Тези автобуси, които в момента спират там, превозват не само чуждестранни туристи, сред тях има и международни линии до Истанбул, до Атина и т.н., имат право да спират срещу такса от 20 лв. за 24 часа, което е абсолютно несправедливо”, коментира инж. Славчев.
Той обяви, че с онлайн допитването цели веднъж завинаги да се реши въпроса с пространството около „Александър Невски”, на второ място да се промени модела на управление и предложенията и решенията да идват от хората, а „политиците, които сме избрани от хората, само да изпълняваме тези решения”, категоричен е Славчев. По думите му, чрез онлайн анкетата ще се въведе и нов принцип на комуникация с гражданите.

No Comments Yet.

Leave a comment