Симеон Славчев: Превръщането на Първа градска в университетска болница ще осигури медицински кадри за София

Първа градска болница сключи договор за сътрудничество с медицински университет „Проф.д-р Стоянов” във Варна. Клиники и отделения на болницата ще осигуряват практическото обучение на студенти, специализанти и докторанти от учебното заведение.

„Двете институции ще организират съвместни обучения на магистри-лекари за придобиване на специалност в системата на здравеопазването”, коментира общинският съветник и съпредседател на „Политическа група 5”, Симеон Славчев пред радио „София”. „Идеята за сътрудничеството е на ръководството на Първа градска болница. Там я има изцяло базата за добро обучение и по този начин ще бъдат подготвяни бъдещите кадри на общинското здравеопазване в София”, заяви той. Според Славчев Първа градска болница е едно от учрежденията, в които Столична община и Столичен общински съвет наливат доста сериозни средства. „Апаратурата там е чисто нова, прави се постоянно реновиране на всяко едно от отделенията, т.е. болницата е в добро техническо състояние”, потвърди общинският съветник.

„Договорът е дългосрочен, първите 3 до 5 години ще бъдат показателни в каква посока вървим. Защо не да помислим на втори етап и други болници в София да придобият тази акредитация”, отбеляза съпредседателят на „Политическа група 5”.

По повод липсата на кадри за общинското здравеопазване, Славчев каза, че това е и национален проблем и се надява, че през тази програма и през това сътрудничество ще се осигури бъдещето на общинското здравеопазване, а младите лекари ще останат да работят тук,  на територията на Столична община и в здравните заведения на София.

No Comments Yet.

Leave a comment