Симеон Славчев: Пешеходните зони са стъпка към по-чиста и зелена София

Общинският съветник от Политическа група 5 инж. Симеон Славчев подкрепи обособяването на пешеходните зони в центъра на София. "Ще подкрепя пешеходните зони и докладите, защото не само подкрепям арх. Здравков за визията на София, но и защото смятам, че това е и една от стъпките за превръщането на София в зелен и екологично чист град, каквито са останалите европейски столици като Виена, Берлин и ще добавя Амстердам и Париж, където има изцяло такива обособени зони. Това е моя принципна позиция още от самото начало на мандата на Общинския съвет и знаете, че аз съм един хората, който предложи пространството пред храм-паметника "Св. Александър Невски" също да бъде превърнато изцяло в пешеходна зона.
Никой от общинските съветници тук не е против създаването на такива зони, а се води спор за големината на доклада. Аз имам следните предложения, които смятам за съществени. На първо място да обединим усилия и да приоритизираме градския транспорт на София, защото смятам, че това ще свали жителите и гостите от личните им автомобили. На второ място с обособяването на такъв тип пешеходни зони смятам, че се улеснява градската среда , в която лесно и удобно и безконфликтно ще се придвижват велосипедисти и пешеходци. И на трето място, на транспортна комисия, където съм член споделих моята философия и препоръчвам, да се сподели защо не от всички общински съветници. Ако планираме София за коли и трафик, ще получим коли и трафик, обаче, ако планираме за хората и пространствата, ще получим повече пространство за хората", аргументира се инж. Славчев за пешеходните зони.

Те бяха в точка 5 и 6 в Дневния ред. В крайна сметка общинските съветници приеха да има пешеходна зона по бул. Витоша, в участъка от ул. Алабин до бул. Александър Стамболийски. Следващата зона пък ще е по ул. Георг Вашингтон, участъка от ул. Трапезица до ул. Пиротска.
"Има достатъчно добри европейски практики, които като се приложат ще спомогнат да превърнем София в зелен и по-чист град", препоръча съпредседателят на Политическа група 5.

No Comments Yet.

Leave a comment