Симеон Славчев иска общинските ДКЦ-та и болници да влязат в програма за енергийна ефективност на Столична община

Да се обобщят констатациите, по които не са предприети мерки от концесионера Софийска вода след направената проверка на КЕВР. Това поиска зам.-председателят на постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС инж. Симеон Славчев. На заседание на комисията днес беше разгледан докладът на КЕВР за извършената проверка, която обхваща периода от 1 януари 2013 г. до 31 декември 2015 г.

По някои от констатациите вече има движение и са предприети мерки, но ресорната комисия в СОС трябва да знае как и в какви срокове ще изпълни предписанията Софийска вода АД, коментира общинският съветник. На следващото заседание на комисията ще продължи разглеждането на доклада на КЕВР. Проверката беше започната по искане на кмета на София Йорданка Фандъкова. Резултатите от нея обаче доста късно бяха изпратени в Столична община.

Досега не се доказва, че има намаление на потреблението на вода в столицата. Концесионерът Софийска вода се ангажира с писмо до КЕВР, че ще започне такова обследване до края на годината. Оказва се обаче, че концесионерът заедно с УАСГ разработват програма, но тя едва ли ще влезе в действие до края на годината, както са обещали.

Всички членове на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране подкрепиха предложението на инж. Симеон Славчев и още на следващото заседание ще стане ясно по кои предписания на КЕВР се е задействал концесионерът и по кои не си е мръднал пръстта.

Стана ясно, че концесионерът ще намали цените на ВиК услугите. В момента новата листа е за одобрение в КЕВР и вероятно от 2018 г. столичани ще ползват по евтини ВиК услуги.

Инж. Славчев получи пълна подкрепа и за предложението си общинските ДКЦ-та и болници да бъдат вкарани в програма за енергийно ефективност. "Ние като комисия трябва да излезем с общо предложение, тъй като това означава, че сме се обединили и пряко участваме във формирането на политики, които да залегнат в бюджет 2018 на Столична община за финансиране на инженерни и инфраструктурни обекти в София", коментира след заседанието инж. Славчев.

Предложението му получи одобрение веднага от БСП, а след това и от всички членове на комисията.

Оказа се, че Столична община е собственик на 700 сгради и още 400 училища и детски градини. Една част от тях са енергийно обновени, а други очакват това да стане. Засега 80% от училищата и градините са енергийно ефективни. Средствата недостигат и затова Столична община ще очаква предложения и от общинските съветници, по конкретно от комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране.

На комисията беше докладвано, че Столична община е платила 135 млн. лв. за отчуждаване на имоти за последните 10 години, които са станали част от големи инфраструктурни проекти.
Оказа се, че Столична община е собственик на 700 сгради и още 400 училища и детски градини. Една част от тях са енергийно обновени, а други очакват това да стане.  Засега 80% от училищата и градините са енергийно ефективни. Средствата недостигат и затова Столична община ще очаква предложения и от общинските съветници, по конкретно от комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране.

На комисията беше докладвано, че Столична община е платила 135 млн. лв. за отчуждаване на имоти, за последните 10 години, които са станали част от големи инфраструктурни проекти.

No Comments Yet.

Leave a comment