Симеон Славчев: До месец паркингът пред „Ал. Невски“ трябва да се махне

Само преди 2 месеца беше приета програмата за чистотата на въздуха в София.
Тогава два часа всички политически групи политиканстваха в Общинския съвет. В програмата е казано, че трябва да бъдат стимулирани жителите и гостите на София да не влизат с личните си автомобили в центъра на града.
Кога сме искрени – когато политиканстваме или когато трябва да решим конкретен проблем на столицата?
Автобусите пред „Св. Александър Невски“, освен всичко друго и замърсяват въздуха на София. Интересно ми е да чуя мнението по този въпрос на всички, които политиканстваха по темата за чистота на въздуха в София.

Симеон Славчев: До месец паркингът пред „Ал. Невски“ трябва да се махне

(Интервю на Дея Йорданова, Гласове.ком)

Мястото пред храма „Св. Александър Невски“, който освен туристическа забележителност е и патриаршеска катедрала, се използва като автогара. От тази възможност се възползват както автобуси, обслужващи чуждестранни групи туристи, така и български туроператори. Постоянният трафик се осъществява на метри от прозорците на Столичната община. Официално питане до кмета Йорданка Фандъкова е внесъл общинският съветник от „Политическа група 5“ инж. Симеон Славчев, с когото „Гласове“ разговаря за възможностите да се подобри облика на това място. „Моята идея е в рамките на 1 месец да се проведе онлайн анкетата. Да се види експертите и архитектите какво виждане имат. Да обобщим информацията, да я вкараме в СОС и след това да проведем широк публичен дебат с участието на всички страни. Абсолютно реалистично е, категоричен съм, че в рамките на месец този паркинг трябва да бъде прекратен. Вече от там нататък какво ще представлява пространството пред храма е друга тема. До края на годината е реалистично да имаме визия и решение. За да може догодина през пролетта, на базата на решението, да се изгради пространството както столичани искат. Дали ще е пешеходна зона или нещо друго, това е символ, който трябва да бъде съхранен“, каза общинският съветник инж. Симеон Славчев.

– Г-н Славчев, какво ви кара да искате промяна в ситуацията около храм-паметника „Св. Александър Невски“?

– Това е един от символите на България – не може така да постъпваме с него. Не може в идеалния център на София да вкарваме туристически автобуси. Това е място, където е струпана историята на нашия град, а ние го превръщаме в паркинг.

Погледнах табелите, които стоят на паркинга и на тях пише, че разрешителното за 24 часа престой на автобус струва 20 лв. „Синята зона“ обаче е 2 лв. за 1 час на автомобил. В единия случай – за обикновения гражданин, би струвало 48 лв. за денонощие, а за туристическите автобуси е 20 лв. за 24 часа.

– Вие сте член на транспортната комисия в СО – каква е логиката да се разреши това?

– Очевидно е направено заради туристите. Добре е да стимулираме туристите. Но те могат да пристигат на Централната автогара или на друго подходящо място и от там нататък да ползват градския транспорт. Както аз, когато отида във Виена, ползвам тяхната градска мрежа, за да стигна до всяка една забележителност.

Ще направя онлайн допитване до гражданите, нека те да кажат как биха искали да изглежда площада пред храм-паметника. Включени са отворени и затворени въпроси. Всеки столичанин ще може да допълни анкетата със свои предложения.

Допитването стартира на 21 август. Въпросникът ще бъде качен на платформата на моята онлайн приемна: www.simeonslavchev.bg

– Ще могат ли да участват и професионалисти освен редови граждани?

Да, идеята е да се чуят различни гледни точки. След това ще ги събера на едно място и ще ги представя за обществено обсъждане. Ще внеса резултатите пред СОС и ще настоявам, това което искат столичани, да се случи.

„Ал. Невски“ не може да бъде удобен само за туристите. Трябва да е удобен и за останалите хора. Второ – пречи се на миряните и на служещите в църквата. Категоричен съм по този въпрос, защото част от сигналите, които получих са от хора, които живеят в района и се черкуват там. Когато отидох на място да проверя за какво става въпрос, попаднах на около 15 автобуса. Два от автобусите дори се миеха на 15 метра от храма – с кофа с вода и пяна. Абсолютно недопустимо е да има автомивка на такова място.

– Кои са въпросите, които зададохте на Йорданка Фандъкова по този казус?

– Първият въпрос е дали това е законен паркинг. Второ – ако е законен, кой, кога и с какъв мотив е издал това разрешение. Третият въпрос е към Фандъкова в качеството й на кмет – какво е нейното виждане за пространството пред храма. Идеята ми е, по време на следващото заседание на общинския съвет да представя и резултатите от анкетата с гражданите.

– Вие вярващ ли сте и усещали ли сте дискомфорт при влизане в църквата? Вярата е нещо, което избутахме в страни и сякаш говорим неохотно за нея. Влизате ли често в „Ал. Невски”?

– Почти всеки ден посещавам „Александър Невски“ и винаги има дискомфорт. Не само за мен, но и за всички миряни, които се черкуват там. Не може там, пък и пред който и да е друг храм, да има спирка и автогара. Смятам да предложа и още нещо, което да влезе в наредбата – пред всички църкви на територията на Столичната община да се обособи място, където под формата на служебен абонамент да има 2-3 места, на които служители на църквата и миряни да могат да спират. Когато миряните идват с определена цел – венчавка, кръщене и пр., да имат възможност в рамките на 1-2 часа да паркират свободно автомобилите си. Получава се парадокс – идват хора за венчавка, кръщене или погребение и ги „закопчават“ или им вдигат колите. Човек в такава ситуация не мисли за ежедневните неща, къде е „Синя или Зелена зона“. Смятам, че пространството пред храмовете е социална зона и трябва да бъде обособена и официално като такава.

– Проверих в интернет и установих, че преди 1-2 години пак е имало медиен шум по този въпрос, но нищо не се е променило. Обсъждана ли е темата досега в комисията по транспорта на СО или просто тогава общината е изчакала да премине медийния шум?

– Категорично не е обсъждано – нито в ресорната комисия по транспорт и туризъм, нито в СОС. Някой на административно или управленско ниво в общината е взел това решение и така си върви. Категоричен съм, че този път ще стигнем до край и решим проблема.

– Колко време ще е нужно чисто процедурно, за да се стигне до приемливо за всички решения?

– Моята идея е в рамките на 1 месец да се проведе онлайн анкетата. Да се види експертите и архитектите какво виждане имат. Да обобщим информацията, да я вкараме в СОС и след това да проведем широк публичен дебат с участието на всички страни. Абсолютно реалистично е, категоричен съм, че в рамките на месец този паркинг трябва да бъде прекратен. Вече от там нататък какво ще представлява пространството пред храма е друга тема. До края на годината е реалистично да имаме визия и решение. За да може догодина през пролетта, на базата на решението, да се изгради пространството както столичани искат. Дали ще е пешеходна зона или нещо друго, това е символ, който трябва да бъде съхранен.

– Вие имате ли идея, на която държите и която си представяте реализирана около храма?

– Могат да бъдат реализирани няколко идеи едновременно. Едната от тях е пешеходна зона, но успоредно с това да бъде създадено парково пространство с пейки, свободна зона за интернет, може да се превърне в младежка зона, ако щете.

– Значи Вие си представяте, че това кръстовище престава да съществува?

Буквално на 50-100 м има друго кръстовище – при паметника на Васил Левски. Не смятам, че ще е голяма загуба кръстовището до храма. То не е ключово – има много обходни маршрути, дори да бъде затворено пространството изцяло, няма да се затрудни трафика. В съседните улици има достатъчно възможности за обход.

– Вие сте привърженик на едно категорично и смело решение, което дава нов живот на мястото?

– Мисля, че на храма му подхожда точно това. Неслучайно подчертавам всеки път, че това е един от символите на цяла България и най-големият храм на Балканския полуостров. Тук говорим и за духовността. В непосредствена близост е Светия синод, който често има гости на официално ниво. Това е катедралния храм на София. В събота и неделя пък е още по-немислимо, когато хората се черкуват в храма.

Само преди 2 месеца беше приета програмата за чистотата на въздуха в София. Тогава два часа всички политически групи политиканстваха в Общинския съвет. В програмата е казано, че трябва да бъдат стимулирани жителите и гостите на София да не влизат с личните си автомобили в центъра на града. Кога сме искрени – когато политиканстваме или когато трябва да решим конкретен проблем на столицата? Автобусите пред „Св. Александър Невски“ освен всичко друго и замърсяват въздуха на София. Интересно ми е да чуя мнението по този въпрос на всички, които политиканстваха по темата за чистота на въздуха в София.

– След като има регламентирана такса, значи всичко е законно. За мен е интересно колко печели общината от това начинание? За какви пари става въпрос, заради които си струва да стъпчем това емблематичното място?

– На табелата, която стои на паркинга пред „Ал. Невски”, пише 20 лв. за 24 часа.

– Значи общината печели 100 лв. на денонощие за 5 автомобила и не може без тези пари?

– Да, но тя не ги печели в истинския смисъл на думата, защото ако се изчисли колко места заема от „Синята зона“ един автобус – пространство за 2-3 автомобила, които биха си плащали по 2 лв. на час. Следователно общината губи от това нещо. Ако се вземе решение дори там да е само „Синя зона“, пак ще са повече парите в бюджета. Но въпросът не е финансов, а принципен.

– Хората питат под материалите по темата, които публикувахме в „Гласове“, защо не ни бодат очите депутатските автомобили, които също спират там?

– Това е част от глобалната тема какво ще правим с пространството пред храма.

– Дали ще можем да се преборим с депутатите, защото те държат на удобствата си? Ще имате силни противници.

– Мястото на депутатските коли не е там. Говорим за принципи и ценности. Като поставим така въпроса на дневен ред, ще видим кой как ще реагира. Има свободно пространство на гърба на парламента, което не се използва пълноценно. Защо въобще стимулираме депутатите да пристигат с личния си автомобил в парламента? В Лондонското сити, където са световните банки и има много богати хора, служителите се возят в метрото. И това е така, защото в Лондонското сити се плащат огромни такси за влизане с автомобил. Всички се движат с метро.

– Метрото е гордостта на ГЕРБ вече два мандата – може би е време Бойко Борисов да призове депутатите си да го ползват активно?

– Още повече с третия лъч на метрото, с който вече всички основни квартали на София са обхванати. Вече няма оправдание, че метрото не стига навсякъде. Бих дал пример – аз живея в „Красно село” и ползвам градския транспорт. Личният пример също е много важен.

А когато говорим за туристите – автобусите трябва да спират на автогарите, а от там могат да се измислят варианти. Например, да се поканят туроператорите, след като това се включи в наредбата, да си купят мини електробуси, които от автогарата да превозват туристите из центъра. Те няма да замърсяват въздуха, туризмът няма да е ощетен. Трябва да намерим баланс, защото в момента той е избягал в едната посока.

– С този казус страда нашето самоуважение. Ние срамежливо поглеждаме към съкровените неща и не смеем да кажем, че това е нещо важно, на което много държим. Ние два пъти в годината ли сме християни – на Коледа и Великден или сме практикуващи християни?

– Засягаш хубаво темата с духовността и вярата. Това е отношението ни към важните неща. Още повече, тази вяра ни е съхранила много години. Това е една от ценностите ни, които трябва да съхраним като народ и държава.

– Имаш ли подкрепа по тази тема от колегите в общината и по-точно от групата, на която си член – Политическа група 5?

– Обсъждали сме темата в „Политическа група 5”, получавам различни мнения от членове на различни партии. Посоката е, че ще получа подкрепа. Много пъти в Общинския съвет казвам, че проблемите на София не са нито леви, нито десни. Това са нашите проблеми и трябва да ги решаваме по някакъв начин.

– За да се реши въпроса с това пространство, трябва ли да се мине през гласуване в Столичния общински съвет?

– Да, трябва да мине през гласуване в СОС. Необходимо е обикновено мнозинство, за да бъде приета идеята. Общинските съветници са 61 души – 31 трябва да подкрепят моето виждане, за да се променят нещата. Това е принципен въпрос, а не просто въпрос-еднодневка…

Призовавам хората да гласуват в анкетата до 13 септември – има почти цял месец. На 14 септември ще покажа резултатите от нея. Ще поискам да се направи и специална работна група по въпроса в Столичната община. Там трябва да минат експертните мнения относно визията за пространството пред храма, както и всички обществени обсъждания да бъдат обединени на едно място.

– Как работи Столична община с туристите – в Лондон като кацна ме поемат от летището и нещата са канализирани – купувам карта за градския транспорт, знам къде и как мога да получа отстъпки за някои забележителности. В София какво се случва с туристите като пристигнат?

– Столична община трябва да направи специална карта за градския транспорт – без значение как ще се нарича ТУРИСТ или ТУРИЗЪМ, която да е обособена за български и чуждестранни туристи. Към нея ще е добре да има карта на забележителностите. Когато туристът си купи картата за градски транспорт, вътре да има обозначени намаленията за музеите и всички забележителности. Всеки турист ще има възможност сам да избере от какво да се възползва. Дори може да използват ретро трамваите, с които разполага Столичната община. С тях туристът ще измине маршрута без да се генерират вредни емисии.

– В момента всички тези проблеми как се решават – туристът разчита на фирмата, която го е довела ли?

– Абсолютно да. Някой очевидно е позволил това да се случва. Това е част от дебата и за чистия въздух на София. Ето, колеги! Ето ги десетките автобуси в идеалния център на столицата, които замърсяват въздуха. Как решаваме проблема? Доказано е, че София е столицата с най-мръсен въздух в Европа.

– Зам.- кметът Тодор Чобанов говори за София като сериозна туристическа дестинация. Може би е настъпил момента, в който трябва да решим как привличаме и обгрижваме туристите?

– Подкрепям визията на доц. Чобанов за София, но тя минава през друг тип решения. Как си представяме това да се случи? В момента е тотален хаос. София наистина има уникални забележителности, но трябва да улесним туристите.

Темата с Природен парк „Витоша“ също стои на дневен ред. София е уникална столица с това, че има планина на 20 минути от центъра на града. Как качваме туристите на Витоша – с градския транспорт или с автобусите? Това също може да бъде включено в темата за туризма при тези обсъждания. Има много опции.

Въжените линии задължително трябва да се върнат под шапката на Столична община. В момента те са частна собственост, а концесионерът не изпълнява задълженията си по договора. Дори има въжена линия, която беше една от най-атрактивните – „Княжево-Копитото“, но не функционира от дълги години. Концесионерът е намерил вратичка в договора, която му позволява да продължава така. Плаща осигуровки на няколко служители, които уж работят там, а лифта не работи от години. Мисля, че имаме политически консенсус по темата в СОС и много бързо и лесно могат да се решат нещата, буквално през следващите няколко месеца.

No Comments Yet.

Leave a comment