Симеон Славчев: Доволен съм, че мобилността става основен приоритет на СО и СОС

София ще има първите 20 електрически автобуси съвсем скоро и това е само една от мерките, които Столична община и СОС за начертали за по-чист въздух в столицата. За новата придобивка се похвали общинският съветник от Политическа група 5 инж. Симеон Славчев пред БНТ 2. Той припомни, че на първо място от приоритетите на ПГ 5 в Столичния общински съвет е стимулирането на електрическата мобилност в София.

Инж. Славчев бе от малкото общински съветници, които участваха на кръглата маса "Чисти коли за чист град". Организатори са Асоциацията за електрически превозни средства с подкрепата на Столична община и програма "Европа". На кръглата маса бяха показани добри практики за насърчаването на електромобилността от други европейски градове. В София също се прилагат мерки, да стане градът ни по-чист и по-екологичен, но за съжаление сме на челно място по замърсяване на въздуха. През април Европейският съд осъди България за мръсния въздух.

"Изключително съм доволен, че от новия политически сезон мобилността става основен приоритет на Столична община и СОС. В електрическата мобилност се включва освен електромобилите и хибридите, но и внедряването на електробусите в системата на градския транспорт. В скоро време в София ще има първите 20 електрически автобуси, и това е една от основните мерки за по-чист въздух.

На днешната кръгла маса бяха представени добри европейски практики и беше даден примера с Лондон, който смятам, че е подходящ пример и може да се наложи и в Столична община. Една от основните мерки е и ограничаването на достъпа до идеалния център за автомобили с двигатели с вътрешно горене. Трябва да се обособи един ринг в идеалния център и при лоши показатели на въздуха да влизат само електрически превозни средства.

Друг замърсител на въздуха е използването на твърдите горива за отопление. Смятам, че общината и държавата трябва да вземат мерки и да не се дават помощи за твърдо гориво, а за алтернативни горива. И ако във времето се измери замърсяването от едното и другото ще се види, че ще излезе по икономически показатели много по-ефективно да се дават енергийни помощи за алтернативни горива, а не за твърди", коментира през БНТ2 инж. Славчев.

No Comments Yet.

Leave a comment