Симеон Славчев внася доклад в СОС за премахването на автогарата пред “Св. Александър Невски”

Столичният общински съвет ще трябва да вземе решение за премахването на незаконната автогара около храм паметника "Св. Александър Невски". Това вероятно ще стане още на следващата сесия, след като общинският съветник от "Политическа група 5 " инж. Симеон Славчев остана неудовлетворен от отговора на кмета на София Йорданка Фандъкова. Той получи писмен отговор, а днес на първата за сезона сесия на СОС и устен. И двата отговора бяха половинчати.

Инж. Славчев внесе официално питане до Фандъкова, след като в края на юли получи десетки сигнали от граждани за безумната автогара пред катедралата. Общинският съветник пусна и онлайн допитване, в което 84% от над 1000 души гласували искат пространството да е пешеходна зона с пейки и парк за отдих. Инициативата за премахването бе подкрепена официално и от Светия синод.

Фандъкова признава, че има проблем, но той ще бъде решен едва след реконструкцията на цялата зона 2, в която попада и "Св. Александър Невски". "Поздравявам ви за ентусиазма, г-н Славчев", така се обърна кметът на София към общинския съветник.

Недоволен от отговора й Славчев се зарече на следващата сесия да вкара точка, с която да се отмени решението от 2014 г., с което е разрешено паркирането на автобуси. "Абсолютно несправедливо е един автобус за плаща 20 лв. за 24-часов престой пред "Св. Александър Невски", а таксата за паркиране на автомобил в "Синя зона" е 2 лв. за час. Така излиза, че за рейсовете час престой е 0.83 лв., изложи един от аргументите си общинският съветник.

Инж. Славчев смята, че допускането на автобусен паркинг в центъра на София, още повече пред един от символите на столицата какъвто е храм-паметника „Св. Ал. Невски“ не кореспондира с нито една от политиките на Столична община и Столичен общински съвет.

"Само преди два месеца СОС прие Програма за управление на качеството на въздуха в София. В тази програма ясно сме разписали, че една от целите е да стимулираме жителите и гостите на София да използват обществения транспорт и все по-малко да използват личните си автомобили", обърна се инж. Славчев към Фандъкова.

В изказване в началото на заседанието на Столичния общински съвет инж. Славчев посочи, че един от приоритетите на "Политическа група 5" през предстоящия политически сезон ще бъде решаването на проблемите на "Природен парк Витоша" и превръщането му в място за спорт, отдих и туризъм, достъпен за всички жители и гости на София.

No Comments Yet.

Leave a comment