Пръскат извънредно срещу кърлежи

Извънредно пръскане срещу кърлежи предстои в София от днес.

Обикновено това се извършва два пъти в сезона, но сега се налага заради повишената им популация. Предстоящата операция започва най-напред от гробищните паркове, тъй като следващата събота е Задушница и се очаква на гробовете на близките си да отидат много хора.

В градските паркове и градини са извършени двукратни обработки срещу кърлежи, като по преценка на експертите на някои зелени площи са възложени и допълнителни. Контролът за правилното прилагане и използване на препаратите (биоциди) периодично се извършва от Столичната регионална здравна инспекция. Използват се препарати, одобрени от Министерство на здравеопазването. За пълната им ефективност е 24 часа след пръскане времето да е без валежи. Наличието на влага и подходяща температура благоприятства развитието и размножаването на третираните организми.

Всяко пръскане се осъществява в присъствието на инспектор от СРЗИ и служители на дирекция „Зелена система" на общината. Този сезон по изключение е задължение на районните администрации да изберат фирма
за пръскане срещу кърлежи. Причината е, че в края на 2018-а имаше обжалване на обществената поръчка от участник в конкурса. За да не се осуети обработката на парковете и тревните площи, беше решено всеки кмет на район да наеме изпълнител. До този момент се ползваха три фирми за цяла София след спечелен конкурс.

От 200 до 500 лева е глобата за районно кметство, ако пропусне да организира пръскането срещу гадините.

Тази година Столичната РЗИ е наложила санкция само на една районна администрация.

През месец юли предстои обработката на тревните площи в София срещу бълхи.

 

No Comments Yet.

Leave a comment