Преди 118 години тръгва първият трамвай в София

На 14 януари 1901 година е пуснат първият електрически трамвай в София.
Днес трамваите в София се движат по трасета с обща дължина над 300 км.

През 1934 г. на територията на столичен район Красно село е изградено първото голямо трамвайно депо. В него през 1951 г. е създаден и завод за производство на трамвайни мотриси.

Първата в София трамвайна линия със стандартното за Европа междурелсие от 1435 mm (сегашна линия №20) е открита през 1987 г. Дотогава всички трамвайни линии в София са теснолинейни (с междурелсие 1009 mm). На 17-ти февруари 2010 е пусната трамвайна линия номер 23. Трасето свързва ж.к. Дружба 2 и ж.к. Дружба 1. В последствие е удължено и сега свързва ж.к. Дружба 2 и Младежки театър.

Трамвайният транспорт в София днес е един от най-масово използваните, не само защото е бърз и спестява много време на пътниците, но и защото се превърна в един от най-удобните и комфортните в столицата. Един от приоритетите ми като общински съветник в Столичния общински съвет е развитието на екологичния транспорт и за това ще продължа да работя за изграждането на нови трамвайни трасета в това число и зелени.

През 2019-та година ще бъдат анализирани и други възможности за удължаване или за изграждането на нови трамвайни трасета в София, тъй като трамвайния транспорт освен всичко друго е един от най-екологично чистите. Ще продължа да работя трамвайния транспорт да се превърне в довеждащ до метрото. Така на практика по-голямата част от жителите и гостите на столицата ще имат възможността да използват екологично чист, бърз удобен и ефективен транспорт.

 

No Comments Yet.

Leave a comment