ПГ5 няма да гласува Бюджет 2018 на СО, оттеглят се и от дебатите

Петимата общински съветници искат промяна в Правилника и стратегическите документи да се приемат с квалифицирано мнозинство

Политическа група 5 няма да гласува Бюджет 2018 г. на Столична община на сесията на СОС днес. Също така петимата общински съветници - Иван Велков, Симеон Славчев, Стоян Александров, Светослав Витков и Венци Мицов, ще пропуснат и дебатите. Това заявиха те преди минути в политическото си изказване в началото на сесията на СОС. "Бюджет 2018 г. е на администрацията на СО. Ние искаме да има прозрачност, да се приемат политики и именно те да бъдат финансирани с бюджета. А това не бе направено. Искаме нов начин на формиране на бюджета на Столична община, заяви съпредседателят на ПГ5 инж. Симеон Славчев.

"Никога повече да не се получава така, че взето с политически консенсус решение на СОС да не бъде изпълнявано от администрацията на Столична община. Става въпрос за решението бюджетът на СО да се формира, обсъжда и приема по нов начин и с активното участие на всички общински съветници и всички постоянни и ресорни комисии към СОС", категорични са в ПГ5.

По тяхно настояване СОС прие предложението  още миналата година, когато беше обсъждан и гласуван бюджета на СО за 2017 г. Тогава се прие нов начин на формиране на бюджета и беше създадена работна група, която излезе със същото решение. Администрацията на Столична община обаче не преведе в действие това решение на СОС и на работната група. Именно за това ПГ5 няма да участва в гласуването на бюджета, заявяват от ПГ5.

"Групата" обещават, че ще работят приоритетно за пълна прозрачност на всички предложения и решения. Затова предлагат да се измени Правилника за организация и дейността на СОС, така че всички обществено значими проблеми и стратегически документи да се гласуват и приемат само с квалифицирано мнозинство от СОС. А това означава да има силна политическа подкрепа и консенсус в СОС. Също така от групата настояват заседанията на СОС и обсъжданията в постоянните комисии да се излъчват онлайн.

Политическа група 5 предлага конкретни стъпки, които ще възстановят нормалния достъп на софиянци до Природен парк "Витоша" и ще отпушат решаването на проблемите на планината.

Другият акцент в изказването на съпредседателя на ПГ5 инж. Симеон Славчев бе за мръсния въздух. Според него приложените мерки трябва да бъдат наблюдавани и коментирани всяка седмица. Така ще има постоянен контрол, а неефективните да отпадат и да се прилагат нови.

"Ще настояваме да се създаде Екополиция, която заедно със Столичен инспекторат, неправителствените организации и всички граждани да контролира целия процес по прилагането на мерките за въздуха. Според нас само чрез Екополиция ще може бързо и лесно да се приложат мерките за чистия въздух и дадат те резултат въпреки настоящата нормативна и правна уредба, която на практика не ни дава достатъчно инструменти и правомощия за адекватни и навременни действия при зачестяващите и често без адресни жалби и сигнали по всевъзможни поводи", се казва още в декларацията на ПГ5.

No Comments Yet.

Leave a comment