Още две бебета се родиха от “Инвитро” на Столична община

Две момиченца близнаци се родиха благодарение на донорската програма "Инвитро" на Столична община, съобщават от Столична община. Бебетата проплакаха в общинската АГ болница "Шейново" на 18 януари и се чувстват много добре. Едното момиченце е с мерки 2,540 кг и 49 см, а другото – 2,500 кг и 48 см, съобщи директорът на болницата д-р Румен Велев. Родителите не са се ползвали от правото за избор на екип, а раждането е било с цезарово сечение.

Семейството е правило няколко инвитро опита през последните години, но щастието им се усмихна, след като се включиха в "Инвитро" програма на Столична община за финансово подпомагане на жени с репродуктивни проблеми.

Общо родените в резултат на общинската инициатива вече са 9, от които 5 момчета и 4 момичета, потвърди общинският съветник инж. Симеон Славчев, член на Програмния съвет, който одобрява двойките.

Донорската програма "Инвитро" на Столична община стартира през втората половина на 2015 г. Тя е създадена съвместно с организациите "Майки за донорство" и "Искам бебе". Всяка година от общинския бюджет се отпускат по 70 000 лв. за инвитро процедури. Доклад за финансиране на програмата със същата сума и през тази година вече е внесен в Столичния общински съвет и ще се гледа на сесията на 25 януари.

 

No Comments Yet.

Leave a comment