От “Софийска вода” и Столична община се правят, че нищо не е станало

“Софийска вода”АД се опитва да заблуждава хората, че пречиства чистата вода на яз. Искър". Така председателят на ПП МИР и общински съветник инж.Симеон Славчев коментира медийните изяви на концесионера за третирането на водата за питейно-битови нужди в столицата.  Още в началото на август инж.Славчев и специалисти от БАН дадоха пресконференция за ситуацията. Те представиха информация за нарушение на процедурата за избор на продукт за пречистване от страна на "Софийска вода". Оказа се, че фирмата е избрала неизвестния търговски продукт Луброфлог 19, който освен по-скъп е и със съмнителни качества.

"Стигна се дотам, че на 26 август в централната новинарска емисия на БНТ се излъчи репортаж, предполагам платен от "Софийска вода", за това как се определя мирис и вкус на питейната вода", каза председателят на ПП МИР. "Чрез пиар акциите на концесионера се избягва отговор на поставените от мен неудобни въпроси, а именно: кой е производителят на Луброфлог 19 и има ли сертификат за състава на продукта от самия производител; спазени ли са всички български и европейски изисквания при избора на Луброфлог 19, както и изискванията на обществената поръчка за избор на коагулант за пречистване на софийската питейна вода; какви синтетични органични вещества съдържа Луброфлог 19, придаващи неприятен мирис и непозволени за питейни води; има ли друга питейна станция, освен софийската ПСПВ "Бистрица", която да работи с Луброфлог 19; на какво основание се замества дългогодишно добре действащ български търговски продукт с европейска регистрация за химикали REACH с Луброфлог 19; защо преди ВАС да излезе с решение по подадени няколко жалби със сериозни документни измами за продукта Луброфлог 19, "Софийска вода" АД започва да чисти чистата вода на яз. Искър с него?
Към тези вече поставяни от мен въпроси днес поставям и друг важен въпрос. И това е колко средства изразходва ежегодно "Софийска вода" АД за спонсориране на медии, с кои медии има сключени договори и какви са условията на тези договори?", попита още инж.Симеон Славчев. Той подчерта, че всички тези въпроси е задал  публично и на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, но до момента няма отговор от нейна страна. "Кметът на София дължи тези отговори не на мен, а на всички столичани, а нейното мълчание по темата е силно притеснително, а и доста съмнително", заяви общинският съветник. Той припомни, че заради мълчанието и бездействието на кмета на София и на всички институции подаде  сигнал до Прокуратурата, с цел предотвратяване използването на некачествен продукт за пречистване на питейната вода на близо 2 милиони жители и гости на града и околностите.

 

No Comments Yet.

Leave a comment