От днес улица в столицата ще носи името на Дими Паница

Днес в 9.30 ч. беше обявено именуването на улицата, пред родния дом на известния Дими Паница.

Решението улицата между бул. "Цар Освободител" и едноименния площад да бъде наречена на името на бележития българин беше взето този април от Столичния общински съвет.

Поканени на откриването пред родния дом на Дими Паница бяха посланикът на Франция Ерик Льобедел, Марина Фон Кристиерсън, племенница на Дими Паница, близкият му приятел проф. Минко Балкански, представители на Американския университет в България (АУБ), Българското училище за политика "Димитър Паница", Института за изследване на близкото минало и други институции, основани и вдъхновени от бележития българин.

Сред гостите бе и завършилият „Българско училище за политика” Симеон Славчев, на когото преди десет години приживе Дими Паница залага надежди за развитието му като личност и политик.

„Всеки докоснал се до личността Дими Паница е имал възможността да опознае един магнетичен човек, за когото честта, честността и Родината бяха призвание” коментира Славчев и добави, че и до днес не е забравил заръката на Паница да промени България .

В същото време в Ларгото бе наредена и  открита изложба, която ще запознава жителите и гостите на столицата с живота, делото и приноса на Димитрий-Иван Евстатиев Паница.

В изложбата, посветена на българския будител, столичани и гости на града ще могат да разгледат редки снимки от Фондация "Свободна и демократична България", чието основаване бележи началото на обществената и дарителска дейност на Дими и съпругата му Ивон у нас, както и черно-бели фотографии от основаването на Американския университет в България.

No Comments Yet.

Leave a comment