Откриха официално улица “Астана” в София

"Наименоването на улица "Астана" в центъра на София е символичен акт, но той безспорно ще укрепи още повече приятелските отношения между България и Казахстан и ще допринесе за икономическото, културното и научното сътрудничество между столиците на двете държави". Това каза председателят на Политическа партия МИР и общински съветник в СОС инж. Симеон Славчев след официалното откриване на ул.”Астана” в София. Улицата носи името на столицата на Казахстан и се намира в началото на Южния парк, в непосредствена близост до моста на влюбените на НДК, между х-л „Хилтън”, музей „Земята и хората” и Музея за съвременно българско изкуство.

Предложението за наименованието беше внесено в Столичния общински съвет от инж. Симеон Славчев и кметът на район „Триадица” и беше прието през м.март, т.г. Името на улица "Астана" в София е по повод на 25-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Казахстан. От своя страна посолството на Казахстан у нас направи проект за визията и модернизацията на улица "Астана", като в него влизат монтирането на пейки и беседки за отдих, залесяване на дървета и озеленяване на района около улицата. Проектът на новата улицата включва и поставянето на интерактивен информационен екран, на който ще се излъчват клипове и информация за Казахстан и столицата ѝ. Предвидено е и на пешеходната част от "Астана" да бъде изграден и българо-казахстански културно-информационен център, в който ще бъдат представени културите на двете държави, ще се организират изложби и други културни мероприятия.

Освен Н.пр. г-н Темиртай Избастин и инж. Симеон Славчев, на откриването присъстваха и посланикът на Русия, Н.Пр. Анатолий Маркаров, зам.-кметът на София Дончо Барбалов, областният управител на София област Илиан Тодоров, бизнесменът Герасим Герасимов, Кубрат Пулев, Мъри Стоилов, дипломати, общественици, представители на бизнеса и граждани.

"Астана е един от най-бързо развиващите се градове не само в Азия, но и в целия свят. Тя е обявена за столица на Казахстан преди 21 години и за много кратък период от време в града се издигат големи обществени, културни, жилищни и бизнес сгради, а заедно с това се наблюдава и бърз темп на растеж и развитие на градската инфраструктура и икономика. "Силно се надявам, че София ще може да почерпи от опита на Астана и взаимства добрите практики, най-вече в инфраструктурните и архитектурните решения, които да направят градска среда в столицата привлекателна и достъпна за всички. София от своя страна може да се превърне в отворената врата на Казахстан към Европа във всяко едно отношение", каза още инж. Симеон Славчев пред медии след откриването.

No Comments Yet.

Leave a comment