Кръщават улица на казахската столица Астана

Безименна улица на гърба на хотел "Хилтън" в местността Южен парк II, в столицата ще носи името на казахската столица Астана. Това се разбра от дневният ред на предстоящата, на 15 март сесия на СОС. Вчера на Председателски съвет бе одобрен дневният ред, а докладът се внася от кмета на Триадица и общинският съветник от Политическа група 5 инж. Симеон Славчев..

Посланикът на Република Казахстан в България г-н Темиртай Избастин е направил предложение до кмета на район "Триадица" улицата да се кръсти Астана в чест на 25 годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и негова държава. Кръглата годишнина бе отбелязана през юни 2017 г.

Астана е столица на Казахстан, разположена на река Иртиш. Към 2017 г. градът има население от 1 029 556 души. Астана е основана през 1824 г. като казашки форпост под името Ак Мола (Бял гроб). От 1830 започва да се нарича крепост Акмола. Разположена на стар кервански път от Средна Азия за Западен Сибир, Акмола е имала голямо търговско значение, главно за добитък.

На 10 декември 1997 г. градът е обявен за столица на Казастан. Президентът и правителството на страната вземат решение да променят името на града от „Акмола“ (името на столицата да не се свързва с гроб) на „Астана“, което от превод на казахски означава просто „столица“.

No Comments Yet.

Leave a comment