Как електромобилността може да промени София

В Столична община има създадена работна група, която трябва да изработи Стратегия за електрическата мобилност в София. Освен електробусите в този документ ще бъдат засегнати трамваите, инфраструктурата, нови транспортни средства, нови трамвайни трасета, разширяване на мрежата от зарядни станции както и използването на електромобили и тяхното споделяне. Това призна съпредседателят на Политическа група 5 и общински съветник инж. Симеон Славчев. Той бе сред официално поканените на годишната конференция за нова градска мобилност в Sofia Event Center в София.

Форумът има за цел градската мобилност да се превърне във водеща платформа в Централна и Източна Европа за нови концепции и бъде не само в крак с динамично променящата се действителност, но и изследва и представя нови стойностни бизнес модели.

В конференцията участваха изпълнителни директори, старши мениджъри от автомобилния сектор, IT компании, консултантски компании, представители на бизнеса от различни сектори на икономиката, представители на публичната администрация, НПО.

Някои от темите бяха свързани с бъдещето на градската мобилност, дигиталните промени в транспорта и технологични иновации, каква икономика стои зад новата градска мобилност и др.

Според специалисти иновациите, виждането на потребителя за мобилността се променя от традиционната собственост към мобилността като услуга и това се отразява по цялата верига на стойността – производителите на коли, предоставящите услуги, градската инфраструктура и градоустройствените политики.

"Градската мобилност и в частност електромобилността е един от приоритетите на Политическа група 5 и по наше настояване в началото на политическия сезон електромобилността се превърна и в приоритет на Столична община, коментира инж. Симеон Славчев.

No Comments Yet.

Leave a comment