Инж. Симеон Славчев: Трябва местен референдум, за да се наложи нов модел на работа и управление в София

Бърз и точен обзор на изминалата 2017 г. в Столичния общински съвет направи общинският съветник и съпредседател на ПГ 5 инж. Симеон Славчев. Още в първия ден на новата 2018 г. пред БНР той коментира постигнатото, несвършеното през 2017 г. и какво предстои пред СОС. През 2017 г. Столичният общински съвет прие Стратегия за електрическия транспорт, който да навлезе по широко. През 2018 г. всички трамваи по линията №5 ще бъдат земенени с нови. Ще бъде подменено и цялото трамвайно трасе, по което преминава №5. През 2017 г. беше приета и Стратегия за изграждането на велоалеи на територията на Столична община, която всъщност ще продължи и през 2018 г. Целта е до 2019 г. София да бъде опасана от истинска веломрежа. Въпреки приетата програма за подобряването на чистотата на въздуха на територията на столицата голяма част от мерките не бяха приложени. Това ще остане за 2018 г., посочи общинският съветник Симеон Славчев в интервю пред БНР. Ето какво още трябва да свърши СОС през 2018 г.

- Чистият въздух в София?

- През 2017 г. беше прието едно недобро решение от СОС за изграждане на завод за изгаряне на твърди битови отпадъци в центъра на София. Това е технология от XIX век и една от целите през 2018 г. ще бъде да обърнем този процес, тоест да се отмени това решение на СОС. Трябва да минем към по-иновативно, тъй като тази инсталация, която е предвидена, тя допълнително ще замърсява въздуха на София с финни прахови частици.

- Нещо за общинското здравеопазване и образование?

- Общинското здравеопазване, като цяло говоря, само по себе си не може да функционира. Ролята на държавата трябва да бъде много по-голяма, а тя в момента липсва.

- В сферата на инвестициите и строителството, какво стана през 2017 г.?

- През 2017 г. стана известно, че ремонтите в София се правят некачествено. Няма ясни критерии, по които се извършват и тези обществени поръчки. Тук най-малко критерият най-ниска цена не трябва да бъде водещ. Техническите показатели трябва да са водещи и основни. Нещо много важно, всеки който е взимал обществена поръчка и не е извършил качествено строителство, монтажните дейности и не е завършил в срок да получава така наречените минус точки. Така при кандидатстване за следващата обществена поръчка да стартира с минус точки. Що се касае до сферата на инвестициите, една от целите през 2018 г. ще бъде да се привлекат външни инвеститори и да се обособят така наречените индустриални зони. Тук можем да свържем темата и със Закона за София, който през 2017 г. беше иницииран и решава изграждането на високи сгради. Това трябва да е градоустройството на Столична община и визията най-вече.

- През 2018 г. с какво започвате, кои са ви приоритетите?

- Местният референдум, който да бъде предизвикан от СОС, за да се наложи наистина един работещ модел на пряко участие на гражданите в управлението на София. Друга тема е ПП Витоша. Тук нашата, на ПГ5, идея и цел е лифтовете да бъдат върнати под шапката на общината.

- За 2018 г. остава и реализацията на Стратегията за изграждането на наземни и подземни паркинги в близост до инфраструктурата на градския транспорт. Това има за цел да мотивира гражданите да си оставят личните автомобили и да използват градския транспорт. През 2018 г. трябва да навлезе и електронната билетна система?

- Елекронната билетна система ще даде справедливо заплащане на билета за градския транспорт, като идеята тук е той да стане времеви. Каквото разстояние се измине или за какъвто период от време да се заплаща. В момента билетът за градския транспорт е 1.60 лв. И не е справедливо всеки един, който се вози 2 спирки да плаща 1.60 лв. и този, който се вози 22 спирки да плаща също 1.60 лв. Затова трябва да се въведе времевия билет.

No Comments Yet.

Leave a comment