Инж. Симеон Славчев се присъедини към Общонационалния комитет за честването на 140-годишнината от Освобождението на България

Към създаденият Общонационален комитет за честването на 140-годишнината от Освобождението на България се присъединява и общинският съветник и съпредседател на Политическа група 5 инж. Симеон Славчев. Комитетът ще координира и подпомага проявите и мероприятията свързани с освобождението на България. Инж. Славчев е един от българите, които искат да дадат своя принос за достойното отбелязване на годишнината.
"На 3 март 2018 г. се навършват 140 години. Освобождението на България обхваща събитията свързани със създаването на българската държавност след 5-вековно османско владичество. На тази дата е подписан Санстефанският мирен договор. Всички тези събития събуждат чувство на гордост и патриотизъм. Възхищение от националните постижения, привързаност към България. А патриотизмът изисква безкористна и всеотдайна работа за самочувствието и добруването на народа и Родината. Това е добро дело, към което трябва всички да бъдем обединени и съпричастни", споделя общинският съветник.
Общонационалният комитет излезе с обръщение към всички българи. Ето и целият текст:
                                                                       
                                                                 О Б Р Ъ Щ Е Н И Е
Скъпи сънародници
и приятели на
България и българския народ,
Навършват се 140 години от Освобождението на България и възстановяването на нашата държавност.
На 24 април руският император Александър ІІ с манифест обявява война на Османската империя.
На 22 юни руската армия форсира Дунава, заема Северна Добруджа и на 27 щурмува Свищов.
Генерал Гурко с 12 000-та си войска, в която е включено и българското опълчение освобождава старата ни столица Търново, прехвърля Балкана и освобождава Стара Загора.
Но победния щурм е спрян от 40-хилядната армия на Сюлейман паша.
Брянският и Орловският полкове, заедно с така наречената желязна батарея се окопават на прохода Шипка, заедно с 5-хилядното българско опълчение....
Останалото го знаете от великото стихотворение на Иван Вазов –
 „О, Шипка!“...
Българи и приятели на България, ние никога не ще забравим героизма на всички, които изковаха победата на нашето Освобождение!
Решихме по подобаващ, достоен начин да отбележим 140-я юбилей на тази освободителна за България война.
Учредихме Общонационален комитет, който да координира и подпомага проявите и мероприятията, свързани с честването на нашето Освобождение във всички кътчета на Родината ни.
Предвиждат се изложби, издаване на книги, конференции, тържества с участието на популярни артисти, писатели и обществени дейци, реновиране на паметниците, построени в чест на загиналите гренадири, сержанти, офицери и български опълченци.
Обръщаме се към Вас, скъпи сънародници, у нас и в чужбина, приятели на нашия народ, да  съберем необходимите средства, за да отбележим достойно и гордо свободата, на която се радваме 140 години.
Открихме сметка в Банка ДСК:  02/0000000024835866
IBAN:  BG 92STSA93000024835866
BIC:  STSABGSF
Даренията могат да бъдат в лева, евро, долари, рубли.
Разчитаме на Вашата подкрепа!
В края на 2018 година ще издадем книга на дарителите, където ще публикуваме точен отчет и имената на всички, дали своята лепта за това свято, благородно и всенародно дело – честване на 140 години от Освобождението.
Да бъдем заедно, както това са сторили нашите опълченци и руските освободители на легендарния връх Шипка в името на Свободата на България!
Общонационален комитет  за честването на 140-годишнината от Освобождението на България

No Comments Yet.

Leave a comment