Започна кампанията “Достъпна България”, да се погрижим за хората с увреждания

Комисията за защита от дискриминация насочи вниманието си към инвалидите и стартира инициатива в Международния ден на хората с увреждания. От неделя, 3 декември т. г. започна кампанията „Достъпна България“, която ще продължи до реализирането на идеята. В страната ни има около половин милион души с увреждания, а 10 хиляди от тях са деца, сочи статистиката.

Комисията участва в работна група на Столична община, която изработи Стратегия за достъпна градска среда. Целта й бе да създаде достъпна архитектурна среда за хората с увреждания. Преди 4 месеца СОС прие Стратегията за достъпна градска среда. Така един от приоритетите на Политическа група 5 се превърна в приоритет и на Столична община.

Приемането на документа ще наложи промени в някои наредби. Така всеки строителен обект преди да получи акт 16 ще бъде проверяван от комисия, в която ще има представители на хората с увреждания. Именно те трябва да се уверят, че сградата ще е достъпна за инвалиди.

"Този проблем не е само на нашето общество и на България, защото в световен мащаб повече от 15% от населението има някакви увреждания или са в неравностойно положение", заяви Анна Джумалиева, председател на КЗД.

"Това не е кампания, която започва сега и ще приключи до Коледа, ще продължи докато постигнем целта - достъпна България, докато не дойде моментът всеки български гражданин без или с увреждане да може да влезе навсякъде", зарече се Петър Кичашки.

Кампанията "Достъпна България" е подкрепена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, президента Румен Радев, актьора Влади Въргала, Ники Кънчев и други популярни личности.

No Comments Yet.

Leave a comment