Забраната на каруците не е само за Европредседателството

Забраната за каруците в Столична община не е само за Европредседателството. И след него каруците ще бъдат забранени. Това обеща общинският съветник и съпредседател на Политическа група 5 инж. Симеон Славчев пред БНР. Общинският съветник е един от моторите за забраната на каруци. Той призна, че идеята не е нова, но вече има реални стъпки.

"През 2016 г. е създадена работна група, в която са и представители на заинтересованите страни - КАТ, СДВР и други. Обсъдихме и се обединихме около предложението да се забранят каруците изцяло. Проблемът е, че по-голямата част от каруците са нерегламентирани и не са регистрирани по сега действащата наредба. Средно има по 2 - 3 каруци официално на район. А ежедневно виждаме десетки. Работната група забави работата си, тъй като имаше и друг проблем, какво да се случва с животните, които теглят каруците като се конфискуват. Сега се конфискува само каруцата. По-ценното и важно е животното и това предизвика забавяне на работната група. Сега сме на етап да се изготви доклад, да влезе в комисиите и после в зала на сесия. Предстои и широко обществено обсъждане на проекто наредбата", обясни инж. Славчев.

"По време на обществените обсъждания сме отворени още предложения да включим в проекто наредбата. Аз и цялата работна група търсим устойчивост на решението и това не е само за периода на Европредседателството", категоричен бе общинският съветник.

Той напомни, че по смисъла на Закона за управление на отпадъците, боклукът е собственост на общината това събиране с каруци е незаконно. "В работната група сме мислили и варианта в общинските и частните фирми за сметосъбиране се търсят хора и тези хора, които са имали каруци могат там да работят. СО търпи финансови загуби по рециклирането, тъй като боклукът сега се предава незаконно и СО не може да си изпълни задълженията", допълни Симеон Славчев.

Цялото интервю може да чуете ТУК!

No Comments Yet.

Leave a comment