Днес е денят на българското кино

През 2005 година по инициатива на Националния филмов център и във връзка с първата публична прожекция на филма на Васил Гендов „Българан е галант”, 13 януари е обявен за професионален празник на българската филмова общност.

В последните години българското кино става все по-популярно и все повече печели сърцата на българските зрители. Последните филми: „Възвишение“, Дъвка за балончета“, „Воевода“ и „Бензин“ доказаха, че българското кино е живо и интересно.

През 2015 година София бе обявена от ЮНЕСКО за Творчески град на киното.

В чест на Деня на българското кино Националният филмов център и Столична община в сътрудничество с Българската национална филмотека, Националния дворец на културата, Съюза на българските филмови дейци и Съюза на артистите в България организират прожекции на български филми в шест софийски киносалона.

Филмовата програма е с вход свободен, с изключение на билетите за най-новите филми „Вездесъщият“, „Възвишение“ и „Дъвка за балончета“ в кината „Люмиер“ и „Одеон“, които само на 13 януари са на специалната цена от 5 лв.

Честит празник на българското кино!

Честит празник на всички български артисти, режисьори, сценаристи и всички, които допринасят българското кино да става все по-добро и гледаемо!

 

No Comments Yet.

Leave a comment