“Градски истории” за 139 години от обявяването на София за столица

"Градски истории" е новата изложба, която е част от Етюдите на София.  Тя е посветена на 139 години от обявяване на София за столица на България и три години Етюд-и-те на София. Фотоекспозицията може да бъде посетена в градинката на "Кристал" от 26 март до 10 април т. г. Официално откриване е на 3 април, вторник, 17:00 часа.

София е обявена за столица на 3 април 1879 г. от Учредителното народно събрание по предложение на проф. Марин Дринов, като стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране.

Духовият оркестър и мажоретките към Първа английска гимназия ще участват в официалното откриване на експозицията.

От едно малко градче с почти 13 000 души София днес е мегаполис. Градът на Божията Премъдрост е събрал в себе си 1,3 милиона души и 492 квадратни километра землище, а то може би е цяла вселена от приключения, комедии, трагедии, поезия и личности.

За 139 години като столица и 6 хилядолетия като населено място изложбата за София показва пълен калейдоскоп от събития и случки. Градът, който расте, но не старее, винаги крие изненади. Изложбата "Градски истории" е част от Календара на културните събития на Столична община.

No Comments Yet.

Leave a comment