В столичния “Дружба” дишат най-мръсния въздух

В столичният "Дружба" дишат най-мръсния въздух в София. Най-голямото превишение на нормата за фини прахови частици в столицата е показала измервателната станция в ж. к. "Дружба". Информацията е официална и е съобщена от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС). Превишения не са отчетени единствено на Копитото. На територията на Столична община има 6 автоматични измервателни станции (АИС) за контрол на качеството на атмосферния въздух - в ж.к. „Дружба“, „Надежда“, „Младост“, „Хиподрума“, „Павлово“ и Копитото.

Според специалистите на ИАОС замърсяването над нормата с фини прахови частици има сезонен характер. Това означава, че със застудяването нормата ще бъде мнократно превишена. Заради това с понижаване на температурата на въздуха през предстоящите есенни и зимни месеци се очаква да се повишават нивата на фини прахови частици в столицата до 10µm.

Столична община попадна в собствения си капан по отношение на мръсния въздух. Само преди 4 месеца столицата на България бе обявена за града с най-мръсен въздух в Европа. В същото време СОС на последната си за сезона сесия, на 20 юли т. г. гласува изграждането на завод за изгаряне на RDF. Заводът ще бъде построен на площадка на "Топлофикация" София в района на Централна гара. Според еколози новата придобивка окончателно ще задуши живеещите в районите на "Надежда", "Свобода", "Толстой" и "Банишора".

No Comments Yet.

Leave a comment