България чества 198-мата годишнина от рождението на Георги Раковски

Днес България чества 198-мата годишнина от рождението на българския революционер и възрожденец - Георги Раковски. Той е основоположник на организираната национално-революционна борба за освобождаването на България, революционен демократ, публицист, журналист, историк и етнограф.

В края на 1861 г. Раковски изработва “План за освобождението на България”. В него предвижда да се формира български полк от 1200 “окървавени в бой люде”, който трябва да проникне от Сърбия в България по гребена на Стара планина и като стигне до Търново, да състави “Временно управление от най-достойни и опитни люде” и да провъзгласи българската държавна независимост. Раковски издейства разрешение от сръбското правителство за сформиране на въоръжен полк и постепенно в Белград се събират над 600 доброволци, между които се откроявали Иван Касабов, Ильо войвода, Стефан Караджа, Христо Македонски, Васил Левски, Иван Кършовски и др.

През периода 1864-1865 г. Раковски е в основата на всички четнически акции, организирани от българската емиграция. В края на 1866 г. той изготвя Трети план за освобождението на България и го именува „Привременен закон за народните горски чети през 1867 лето”. В него се предвижда освобождението да стане след всенародно въстание, но вече само с усилията на самите българи. Панайот Хитов и Филип Тотю преминават в България с две чети, но не предприемат мащабни действия, а само показват готовността за освобождение, а малко по-късно, на 9 октомври 1867 г., само на 46 години, Георги С. Раковски умира в Букурещ от туберкулоза.

Днес историята се повтаря, защото България се намира в същата ситуация - държавата е превзета от мутрите, мафията и олигархията и за да се освободим ни трябва всенародно въстание, в което да се включат самите българи. Така както Раковски вижда и съзнава, че Освобождението на България може да стане само след всенародно въстание, в което активно да се включат самите българи, така и днес от всеки един български гражданин зависи дали и кога ще си върнем България!

България има нужда от боец и революционер като Раковски, който да направи “План за освобождението на България” и да поведе българския народ към справедливост. Нека да последваме примера на Раковски, Ботев, Левски и всички други български революционери, дали личен пример и отдали живота си за Свободата на България! Дълбок поклон пред делото и паметта на Георги Раковски!

Симеон Славчев

 

No Comments Yet.

Leave a comment