България ще бъде домакин на Европейския конкурс за млади учени EUCYS 2019

Този септември страната ни ще бъде домакин на Европейския конкурс да млади учени EUCYS 2019.

Конкурсът е ежегоден и се провежда с финансовата подкрепа на Европейската комисия.

От 13 до 18 септември, под егидата на Министерството на образованието на България съвместно с института по математика и информатика към БАН, в София пристигнат над 150 участници от 40 държави, които ще представят 100 проекта пред някои от най-изтъкнатите учени в света.

Младежи от цял свят, на възраст между 14 и 20 години ще имат възможност да представят своите разработки в научната сфера, както и обменят знания и опит със свои връстници със сходни интереси.

В конкурса, всяка държава ма възможност да участва с до три проекта в различни научни сфери, като тази година българският отбор ще бъде представен от младите учени Звездин Бесарабов, Андрей Гиздов и Николай Пашов, като техен ръководител на подготовката е Константин Делчев от Клуб Млади Таланти.

В дните на конкурсът, домакините в лицето на Министерството на образованието и Института по математика и информатика са подготвили, освен интересна и наситена със събитие програма, и важен за научните среди форум, на който изтъкнати световни имена ще изнесат редица лекции пред свои български колеги, на които ще засегнат важни теми, касаещи бъдещето на иновациите и технологиите.

Форумът ще дава възможност външни посетители да се запознаят с проектите на участниците. Богатата културна програма, подготвена от домакините, ще даде възможност на участниците и гостите на форума да се запознаят с историческия център на София и забележителностите, както и да посетят спектакъла “София градски вибрации – 140 удара в минута”, представящ историята на града в музика и картини.

 

No Comments Yet.

Leave a comment