Арх. Здравко Здравков с презентация за визията на София пред делегация от Казахстан

Представители на местната власт от Астана и Алмати питат инж. Симеон Славчев за Стратегията за достъпна градска среда

По предложение на Политическа група 5 в СОС бе приета Стратегия за достъпна градска среда. Изработването продължи година и стана приоритет и на СОС. С всички институции и неправителствени организации стигнахме до консенсус. Сега изготвяме План за действие и съвсем скоро ще започне и реализацията на Стратегията. Това обясни общинският съветник и съпредседател на Политическа група 5 инж. Симеон Славчев на среща с представители на местната власт на Република Казахстан.

Делегацията с представители на местното управлението на Астана, Алмати и други големи градове в Казахстан се срещна с главния архитект на София арх. Здравко Здравков. Те се интересуваха от проблемите на София свързани с градоустройството и тяхното решение. Срещата бе организирана от Фондацията за реформа в местното самоуправление в официалната зала на направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община.

На поканата се отзоваха и негово превъзходителство Темиртай Избастин посланик на Казахстан в България и общинските съветници от Политическа група 5 инж. Симеон Славчев и Иван Велков.

Представителите на Казахстан задаваха въпроси свързани с дейността на Столична община в областта на осигуряване на стабилността на пространственото планиране, концепциите за градско планиране, обвързването на пространственото и градско планиране, както и управлението на тези процеси. Те бяха запознати с презентация за визията на София, която трябва да се реализира до 2050 г.

Много трудно се правят промените и всяка една от тях изисква търпение, защото е свързана с промяна на навиците, начина на мислене и манталитета на всеки един от нас. Именно за това "Визия за София" е хоризонт до 2050 година, защото част от приложените мерки днес, ще дадат видим резултат в годините напред. Важното е да започне процеса по изграждането на новата визия на столицата, която да се превърне в град за и на хората и стане истинска зелена София, коментира инж. Славчев. Той предложи обмяната на опит на добри практики между представители на местните власти от България и Казахстан да се разшири.

Арх. Здравков пък обясни пред чужденците, че за да има резултати трябва да се обърне пирамидата. В момента на върха са личните автомобили, таксита, градски транспорт и хората, които трябва да са на върха, за да има реален ефект в градското планиране. От Столична община се надяват, че срещите за обмяна на опит ще станат традиционни.

Посланикът на Казахстан направи предложение българска делегация с представители на местната власт да посетят още през март Астана, за да видят как столицата на азиатската държава се развива градоустройствено. Дипломатът се надява да има обмяна на опит и добри практики между двете държави.

No Comments Yet.

Leave a comment