От news.bg: Свикват общинската комисия за Витоша заради лифтовете

Свикват специалната временна комисия към Столичния общински съвет за Природен парк "Витоша". Заседанието ще бъде следващата седмица. Искането е на общинските съветници от "Политическа група 5", съобщиха от политическата формация.   Временната комисия се оглавява от председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Неин член е и съпредседателят на "Политическа група 5" Симеон Славчев.

Повод за заседанието е състоянието на лифтовете на Витоша. Основното искане на Политическа група 5 е лифтовете на Витоша отново да се върнат под шапката на общината. Все още не е приет Плана за управление, който в момента се обжалва, пишат от групата.

Припомняме, Временната комисия за анализ на съществуващите проблеми, свързани с целогодишния достъп до Природен парк "Витоша" на граждани с цел туризъм, отдих и спорт и изработване на предложения и мерки за решаване на тези проблеми, беше създадена по предложение на "Политическа група 5" през 2016 г.

"Природен парк Витоша не е нито син, нито червен, нито на която и да е политическа партия или неправителствена организация", каза Симеон Славчев.

Славчев е предложил да се въведе такса за автомобилите, които се качват и паркират в планината. Преди това обаче Столична община трябва да подсигури нормален достъп до Витоша - както с лифтове, така и с екологичен транспорт. Към момента няма добър достъп и транспорт до Витоша, категорични са общинарите от тази политическа формация.

"Няма друга столица в Европа и света, която да има до себе си планина, до която да се стига буквално за минути. Всички институции, граждани и неправителствени организации трябва да обединим усилия, за да може бързо Природен парк Витоша да се върне на софиянци и те да могат да използват пълноценно всички дадености за спорт, отдих и туризъм на планината", заяви Славчев.

На досегашните заседания е имало разговори с ръководството на концесионера "Витоша ски", ръководството на ПП Витоша и представители на МОСВ и МРРБ, както и с множество експерти.

Времената комисията е обсъдила изграждането на екопътеки в Природен парк "Витоша", както и обособяването на множество места за отдих с беседки, пейки, безопасни съоръжения за игра на деца. Обмислят се варианти за обособяване на специални маршрути за колоездачи и други.

Анализират състоянието на всички хижи в планината, за да се предприемат мерки за тяхното по-добро стопанисване и пълноценно използване от жителите и гостите на София.

No Comments Yet.

Leave a comment