От Investor.bg: С. Славчев: На София ѝ е необходим нов модел на работа

На София ѝе необходим нов модел на работа и комуникация, затова един от приоритетите на Столичния общински съвет ще е провеждането на един истински референдум за столицата за прякото участие на гражданите в управлението на столицата.  Това съобщи общинският съветник Симеон Славчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Като пример за добро решение на проблем и намеса на обществото той даде премахването на незаконната автогара до столичния храм „Св. Александър Невски“.

„Зеленият град не е повече цветя и дървета. Зелен град означава по-добър въздух, по-добър градски транспорт и повече пешеходни зони”, коментира общинският съветник Иво Божков.

До 2019 г., когато изтича мандата на Столичния общински съвет, трябва да има близо 200 км велоалеи, което е заложено в стратегията за развитие на града. Сега липсва стандарт за построяването на велоалеи и това се е разбрало при лошото изпълнение на бул. „Дондуков“ и бул. „Г.С. Раковски“, където след първия сняг снегоринът ги отнесе от булевардите, допълни той.

„Не може през 2018 г. да си говорим как ще построим още километри велоалеи. Това означава, че трябва много неща да се свършат, за да заприличаме на европейска столица. Другият проблем на свършената работа е качеството. Въпреки многото ремонти през миналата година те бяха под всякаква критика", смята Иво Божков. "Не може срещу толкова много пари да получаваш такова ниско качество на услугите и това е един от знаците, че София се управлява зле”, смята той.
Симеон Славчев напомни, че подобряването на градския транспорт в София е част от стратегията за подобряването на въздуха в града.

“Електронната билетна система също е част от тази стратегия. В момента върви подаването на документацията за обществената поръчка кой да изгради тази билетна система, но тя сега е забуксувала и е някъде по инстанциите, тъй като е подадена жалба по документацията“, посочи общинският съветник.

Според него е изключително важно София да има изградени бусленти, където градският транспорт да бъде приоритизиран, да преминава безпрепятствено през кръстовищата, така че всеки да предпочете да се качи на градския транспорт, вместо на личния си автомобил.

„Липсата на бусленти е едно от нещата, които е необяснимо защо Столична община не извършва. Няма друго обяснение, освен некомпетентност или някакво нежелание да се случи“, добави Божков.

Той смята, че въздухът в София е видимо лош поради няколко причини, но кои са точно и как се приоритизират никой не знае, включително и общината.

„Слава Богу, започнахме да говорим за това нещо, но то беше благодарение на гражданите, а не на общината. Всички говорят за това, което е много важно, но по-важно е в момента да установим откъде е точно източника“, коментира Божков.

Цялото предаване ТУК!

No Comments Yet.

Leave a comment