КРОСС: ПГ 5 искат удължаване на влаковете от Банкя, Перник и Драгоман до Казичене

/КРОСС/ Съпредседателите на Политическа група 5 в СОС Светослав Витков и инж. Симеон Славчев ще искат удължаване на маршрута на влакове до Казичене. Докладът минава на разглеждане през няколко от постоянните комисии на СОС, но след становището на комисията по транспорт и туризъм към СО ще стане ясно дали докладът ще влезе в дневния ред на предстоящото заседание на СОС в четвъртък, 12 октомври т. г., съобщават от политическата група.

В момента влаковете по направленията Перник - София, Банкя - София (Централна жп гара), Драгоман - София и Своге/Лакатник/Мездра - София стигат до Централна гара. Граждани обаче са поискали маршрутът им да бъде дължен до жп гара Казичене, която също е на територията на Столична община. Така пътуванията по изброените направления в рамките на града могат да се осъществяват по-бързо и с по-малко прекачвания, ако пълноценно бъде използван капацитетът на железопътния транспорт. Взимането на решението трябва да стане бързо, тъй като до 15 октомври трябва да се дадат на БДЖ за изготвянето на разписанията.

На територията на общината е изградена добре развита електрифицирана железопътна мрежа, по която ежедневно се движат множество влакове към всички направления в страната. Използването на влаковете на територията на Столична община може съществено да намали времената за пътуване между отделните райони на града, както и да осигури добра връзка с близките населени места в региона, аргументират се общинските съветници. В същото време исканата променя ще бъде и ефективна мярка във връзка с "Програма за управление на качеството на атмосферния въздух на Столична община за периода 2015-2020 година", която бе приета от СОС през май. Анализите са категорични, че единият от двата основни замърсителя на атмосферния въздух е трафика.

Реализацията на настоящото предложение би довело до ефективно и устойчиво подобряване на комплексната транспортна услуга, която се предлага на територията на Столична община; до увеличаване на привлекателността и удовлетвореността от използването й, пише в доклада.

Източник: http://www.cross.bg/stolichna-teritoriyata-sofiya-1557262.html#.Wd2wZGi0NPY

No Comments Yet.

Leave a comment