Дневник: Площад “Александър Невски” ще остане паркинг за автобуси, докато общината реши къде да го премести

Туристически автобуси ще продължават да паркират на площад "Александър Невски", докато общината не им намери ново място. Това се разбира от отговор на кметът на София Йорданка Фандъкова на питане от независимия общински съветник и член на "Политическа група 5" Симеон Славчев.

Славчев бе попитал Фандъкова кога ще бъде прекратена практиката туристически автобуси да паркират пред патриаршеската катедрала като ползват мястото за отправна и крайна точка на туровете си.

"Поздравявам Ви за ентусиазма, г-н Славчев", с тези думи и ироничен тон кметът на София Йорданка Фандъкова се обърна към общинския съветник Симеон Славчев, докато отговаряше на питането.

Според наредба на Столичната община от 2015 г. на площада могат да паркират до 5 автобуса, но често и особено в почивните дни, те са много повече. Туроператорите купуват карти за всеки автобус, за да паркират и да се движат в града. Те биват два вида - еднодневни на цена от 20 лева и тримесечни за 50 лева.

В отговора си Фандъкова казва, че Столичната община е одобрила проект за възстановяване на централната градска част, въз основа на който се "подготвя промяна на съществуващата организация и обособяване на нови алтернативни места за временен престой на туристическите автобуси". Кметът на София обаче не се ангажира със срок, в който ще бъде направена промяната.

Фандъкова посочва и че в последните месеци е било установено нарушаване на одобрената от общината схема на движение на автобусите, за което са им били наложени актове за административни нарушения. В отговора обаче не се казва нито колко акта са издадени, нито какви са те.

В отговор Симеон Славчев заяви, че ще внесе доклад, с който ще иска отмяна на наредбата от 2015 г., Пред "Дневник" той обеща, че ще продължава да бъде толкова ентусиазиран в работата си като общински съветник.

Площад "Александър Невски" е включен в проекта за ремонти на част от центъра на София. Пространството попада в зона 4, която обхваща и пл. "Народно събрание", градините "Кристал", при ректората на Софийския университет и пред църквата "Света София", паметника "Левски" и пл. "Гина Кунчева", пространството между ул. "Оборище" и Военния клуб, участък от ул. "Оборище" източно от пл. "Александър Невски" и част от ул. "Париж", между ул. "Оборище" и бул. "Цар Освободител".

Обществената поръчка за ремонта е с прогнозната стойност 20.1 млн. лева без ДДС и беше повторно обявена в края на август, след като беше спряна през май. Едновременно с нея бе спряна и пусната поръчката за 22 млн. лева без ДДС за ремонт на Зона 2, която обхваща ул. "Граф Игнатиев" (от ул."Алабин" до бул "Евлоги и Христо Георгиеви"), части от ул. "Цар Иван Шишман", ул. "6-ти септември" и ул "Солунска".

No Comments Yet.

Leave a comment