БНТ2: Премахнаха незаконната автогара пред храма “Св. Александър Невски”

Премахнаха незаконната автогара пред храм-паметника " Св. Александър Невски". До тук се стигна след репортаж на БНТ2 и искането на голяма част от софиянци площадът около катедралата да се превърне в пешеходна зона. Очаква се до края на 2018 година да бъде премахната платената зона за паркиране и колите на депутатите.

Повече от три месеца отне на общинските власти да сложат край на паркирането на автобуси пред емблематичната катедрала. То стана факт, със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова. С нея се отменя решението на транспортната комисия в Столичния общински съвет от 2015 г., което позволяваше на туристическите автобуси да паркират там.

Симеон Славчев, общински съветник в Столичната община: В момента автобусите имат възможност да спират от другата страна на "Оборище", да престояват до 15 мин. За спазването на новите правила трябва да следят контрольорите на Центъра за градска мобилност, които работят в зоните за платено паркиране и общинската полиция. По време на заснемането на репортажа обаче видяхме автобус с гръцка регистрация, който престоява повече от 30 минути.

Шофьорът не знаеше за ограничението във времето и не разбираше английски език, на който са написани указателните табели. Вместо да изчакват туристите в района, автобусите трябва да отидат на в локалното платно срещу централната автогара или на паркинга при старата автогара, където могат да останат до 4 часа.

Това е паркингът, на който трябва да спират туристическите автобуси. Той обаче още не е готов. Не е осигурен и достъп за автобусите. В момента те паркират в локалните платна. Според шофьорите новото място е по-подходящо за престой, защото в съседство има заведение, в което могат да хапнат и да ползват тоалетна.

Целият репортаж ТУК!

No Comments Yet.

Leave a comment