БНТ2: Искат площадът около храм-паметника “Александър Невски” да бъде пешеходна зона

Да бъде премахната автогарата, която се намира пред храм-паметника "Алексанъдр Невски" и зоната там да се превърне в пешеходна. За това настояват граждани, според които това да трябва да е ново място за социални контакти и срещи пред величествената гледка на храма. Възможно ли е това да се случи, вижте в репортажа.

http://news.bnt.bg/bg/a/iskat-ploshchadt-okolo-khram-pametnika-aleksandr-nevski-da-bde-peshekhodna-zona

Площадът около храм-паметника "Алексанъдр Невски" ще бъде превърнат в пешеходна зона. Всички автомобили, както и автобуси ще бъдат премахнати.

Симеон Славчев, общински съветник: "Тази автогара към днешна дата е абсолютно незаконна, тъй като там има разрешение да паркират пет автобуса. Те в по-голямата си част са повече от десетки, над 15-18, лично съм засичал. Тези автобуси пречат на един от символите не само на София, но и на цяла България да функционира правилно."

Заради недоволството се провежда анкета и досегашните резултати посочват, че 84% искат не само премахването на автогарата, но и на паркираните коли в зоната около катедралата. Предложението на Славчев е подкрепено и от Светия синод, от където казват, че това е място за молитви, а не за паркиране на коли.

Цветелина Тодорова: "Не знам за такава идея, но бих се радвала, ако това нещо бъде превърнато в пешеходно пространство."
За превозвачите това решение обаче не е добро, защото ще ги изправи пред сериозни трудности.

Валери Димитров, шофьор на автобус: "Няма къде на друго място да оставим туристите да разгледат София, защото трябва да е по-близко. Някъде трябва да се обособи някакво място за кратковременно паркиране."

Общинският съветник казва, че такова ще бъде създадено в района на "Халите", където автобусите ще свалят туристите и ще престояват на паркинг при Централната автогара. Славчев обяснява, че при желание от колегите му автогарата може да бъде премахната до началото на следващия месец. А премахването на синята зона и паркинга за автомобилите на депутатите - до март 2018 г.

No Comments Yet.

Leave a comment