БНР: Как се промени София през 2017-а и какво предстои

Как Столичната община и Столичният общински съвет решиха някои от наболелите проблеми в София през 2017 година и какви са акцентите в програмата за 2018 година. В дни, в които традиционно мислим за равносметка и правим планове за новата година, потърсихме столичния общински съветник инж. Симеон Славчев.

През 2017 година, незаконната автогара пред храм паметника „Св. Ал.Невски“, беше премахната. Нещо повече, благодарение на дебатите за тази незаконна автогара, през 2018 година ще бъде направена стратегия за всички автогари на територията на Столичната община. Голяма част от поръчките, които бяха обявени за дизелови автобуси бяха спрени, те ще бъдат заменени с 20 нови електробуси.

През изминалата година бе взето е решение да се направи нова транспортна схема на кв."Овча купел," за да може и вътрешно кварталните улици да имат т.нар.  довеждащ транспорт до основните транспортни линии, в това число и до метрото, което през 2019 година трябва да стигне до този столичен район. В квартал "Манастирски ливади" през 2018 година ще бъдат изградени уличното осветление и детска градина.

През 2017 година Столичният общински съвет прие стратегия за електрическия транспорт, който да навлезе по-широко. Предстои всички трамваи по линия 5 да бъдат заменени с нови, ще бъде подменено и цялото трамвайно трасе по тази линия. Въпреки приетата програма за подобряването чистотата на въздуха на територията на столицата, голяма част от мерките не бяха приложени, очаква се това да стане през 2018 година, както и реализацията на стратегия за изграждане на надземни и подземни паркинги в близост до инфраструктурата на градския транспорт.

Това има за цел да мотивира гражданите да си оставят личните автомобили и да използват градския транспорт. През 2018 година трябва да навлезе и електронната билетна система.

Цялият запис ТУК!

No Comments Yet.

Leave a comment