БЛИЦ TV: Мая Манолова се опълчи на КЕВР и новите цени на водата (ВИДЕО)

За последните близо 2 месеца имам над 30 жалби от различни населени места от 10 области. Те са подкрепени с подписки. Хората се възмущават срещу драстичното поскъпване на цената на водата, особено тези от малките населени места. Това заяви пред журналисти омбудсманът Мая Манолова, която днес се появи пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране, за да присъства на откритото заседание на регулатора, в което трябва да бъде решено дали водата в 14 големи градове у нас да бъде по-скъпа от 1 януари.

Още по темата: Инж. Славчев: Софийска вода отново вдига цената на водата неаргументирано

„Няма как това да не предизвика вълна от справедливо негодувание. Крайно време е в подобни ситуации КЕВР да преценява и интересите на гражданите, а не да се договоря с монополистите зад гърба им”, заяви Манолова. „Днешното открито заседание не може да замести публичното обсъждане, при което две страни – КЕВР и монополистите, ще са разберат за едни цени, които трета страна ще плаща. Има проблеми в нормативната уредба, които казват, че цената е еднаква на територията на една област, върху която оперира една ВиК-асоциация, но това не е абсолютно и има възможност за изключения. Нормално е да се направи изключение за едно малко населено място, което с гравитачно водоснабдяване, което има нисък доход на хората", каза още омбудсманът.

Докато в КЕВР взема решение, граждани и съветници от Столичен общински съвет протестираха срещу новото поскъпване. Недоволните граждани поискаха мораториум върху вдигането на цената на водата.

No Comments Yet.

Leave a comment